Sargent Garcia On bi mogao biti covjek koji stoji iza salsamuffina, jasnog i kreativnog blenda reggaea i salse – dva od najvaznijih glazbenih stilova sto dolaze sa Kariba. Uveo je takodjer i mnoge druge slicne blendove (posebice reggaeton) koji danas pale i zare Latinskom Amerikom, s jednog kraja na drugi. No, ne moze se pobjeci od cinjenice da Brunin rad sadrzi mnogo vise od magicne i originalne formule sto ju je sam stvorio.
Bruno - Sargent Garcia jos uvijek ima tendenciju da razbije sve sto lici na konvencionalno i uobicajeno - nasljedstvo je to godina provedenih svirajuci gitaru u kultnom punk-rock bandu Ludwig Von 88. Sva cetiri njegova albuma su dozivjela medjunarodni uspjeh. Samoproducirani album Viva el Sargento, slijedio je Un Poquito Quemao koji ga je potvrdio zajedno sa njegovim bandom-ansamblom koji toliko podsjeca na Fania’s finest hour. Slijedio je jos profinjeniji Sin Fronteras, a iza koga je dosao La Semilla Escondida - back-to-basics album u potrazi za svojim jamaikansko-kubanskim korijenima. I sada, tri godine kasnije Garcia se vratio sa Mascaras, najpotpunijim i najnesputanijim radom do sada.
“Htio sam pronaci nacin da povezem sve sa cime sam eksperimentirao na predhodnim albumima”, kaze Garcia. "Bivajuci na touru posljednje dvije godine, bilo sa ansamblom muzicara, bilo sam sa sound systemom, omogucilo mi je da sviram i putujem svijetom te da otkrijem da tamo uistinu postoji ono sto zovemo urbanom glazbom. Zvuk "velikog grada" koji je dio svjetskog, univerzalnog vala, iako ima svoje korijene u razlicitim lokalnim tradicijama. Sa ovim albumom zelio sam vratiti moderniji i urbaniji zvuk. Zelio sam koristiti "masine" ponovo, te istovremeno zadrzati sirovu i neobradjenu aromu koji pruzaju tradicionalni instrumenti."
Bio je to globalna, sveobuhvatna ambicija sto je bila motivacija za 12 novih pjesama Sargentovog novog opusa. Cijeli je album pisan u periodu od dva mjeseca u Valenciji i Parisu te ga obiljezava sudjelovanje percussionista Ivan Montoye.
Za produkciju albuma Sargent je trazio pomoc u obliku Toy Hernandeza, jednog od trenutno najpoznatijih producenata u svijetu latin muzike. “Bio sam svjestan posla koji je napravio sa Control Machete (jedna od najuspjesnijih meksickih rap grupa, kako u Meksiku, tako i vani, sve do svoga razlaza – cak su brojali i Beastie Boys medju fanove) i njegove strucnosti u hip-hopu” , nastavlja Bruno. “Ali sam takodjer primijetio – kroz njegov ostali produkcijski rad i njegove DJ setove – da ima genijalnno razumijevanje kako koristiti akusticne instrumente. Vrlo je blizak sa tradicionalnim stilovima, posebno cumbijom, sto je bio glavni sastojak pjesama koje sam imao na umu. Toy zna kako da pretvori zvuk accordiona sviranog od ulicnog orkestra u potpuno elektronicki ritam. I tako sam dosao na ideju da odem u Mexico da snimim album, uzmajuci u obzir da je to zemlja koja se cini da funkcionira, sa puno vise umjesnosti nego druge, na kulturnom i geografskom raskrscu izmedju tradicije i moderne.”
Iako nas u brojnim pjesmama Sargent podsjeca koliko je prisan sa stilovima u njihovoj najsirovijoj formi - bilo da je to roots reggae (kao u ljubavnoj "Non Words" ili "Les 5 sens du guerrier"), rocksteady (kao u “Guantanamo City” i poruci koju pjesma prenosi), najpistavija salsa (kao u “Eres tu” ili “En este mundo de locos” – cover pjesma kubanske grupe Sur Caribe), ili cak balade (duet s Yaité Ramos u “Tantas Cosas”), generalno raspolozenje/atmosfera Mascarasa je puno vise nepredvidivi miks eksplozivnih stilova. “Dulce con chile”, prvi singl, oscilira izmedju cumbie i hip hopa, isto kao “Si solo fuera yo un pajaro”. “Toi tu es là bas” je blend reggae i rapa, dok u “Pintame” se pletu mambo trube sa reggaeton beatom. I napokon sa “El camion no para”, Sergent je srusio sve granice, stapajuci sve visoko eksplozivne glazbene sastojke, prepustio se karnevalu ritmova sto su kulminirali high-energy instrumentalom, miksom funka, afrobeata i salse sto je postavljeno za jednu od high poits njegovog toura. Novi album je praznicni/veseli presjek zvukova koji ljuljaju planetu, spajajuci ulice Mexica, Barranquillae, Los Angelesa, Kingstona, Lagosa, Parisa and Valencie.
I sto sa “Mascaras” (maske), nazivom albuma? “To je posveceno slobodnoj, nesputanoj zabavi, vrsti wrestlinga sto je vrlo popularan u Mexicu”, objasnjava Bruno. “U tom sportu zvijezde nose razlicite maske. Nikada ne idu u javnost bez njih i neki su cak i sahranjeni sa njima. Svidja mi se estetika. Dizajn maski. I to je nacin da se podsjeti da mi svi nosimo maske. Da nista nije onako kako se cini..”
Naravno, to bi moglo biti i kimanje u smjeru Zoroa, Sergentovog nezaobilaznog alter ega…
Izdanja (Virgin):
MASCARAS - 2006.01 - Dulce con chile (version original)
02 - Pintame
03 - Toi tu es là-bas
04 - En este mundo de locos
05 -Yo me voy pa’la cumbia
06 - Non words
07 - Tantas cosas
08 - Si solo fuera yo un parajo
09 - Guantánamo city
10 - Eres tu
11 - Les cinq sens du guerrier
12 - El camion no para
LA SEMILLA ESCONDIDA - 2003.01 - Que me ponga (intro)
02 - Long Time
03 - Revolucion
04- El Asalto
05 - Mi Ultima Voluntad (Tonite)
06 - L'Equilibre est Fragile
07 - El Regreso
08 - Nada Tiene Final
09 - Que Corra la Voz
10 - Herencia Africana
11 - Yo se Que Te Gusta
12 - Tu No Sabes Na'
13 - Poetas
14 - Viva la Felicidad
15 - Herencia Africana
SIN FRONTERAS - 2001.01 - Que Traigan La Salsa
02 - Adelita
03 - Gigante
04 - Seremos (feat Amadou & Mariam )
05 - Je Sais
06 - Por Ti
07 - No Me Digas
08 - Resisteme (feat Balbino)
09 - Los Desaparecidos
10 - Salsamania
11 - Quitate La Arena
12 - Asi Toco La Mano
13 - Rumba Sin Fronteras
UN POQUITO QUEMA'O - 1999.01 - Si Yo Llegoyo Llego
02 - Llevale Mi Canto
03 - Amor Pa Mi
04 - Oye Mi Bomba
05 - Hoy Me Voy
06 - Acabar Mal
07 - To'Fini Bie
08 - Medecine Man
09 - Jumpi
10 - Que Viene El Mani
11 - Camino De La Vida
12 - Afro Cuban Orishas Underground
13 - Mamaye
14 - Que Palique
15 - 9 Vidas
16 - Mojemonos
17 - Rumba De Los Quemaditos
14 - Que Palique
13 - Mamaye
11 - Camino De La Vida
12 - Afro Cuban Orishas Underground
VIVA EL SARGENTO - 1997.01 - Canto Mi General
02 - Oye Mi Bomba
03 - Mamaye
04 - Mojemonos
05 - Medecine Man
06 - Hoy Me Voy
07 - Nueve Vidas
08 - Camino de la Vida
09 - Salsamania
10 - Amor Pa'Mi
11 - Sangre Negra
12 - El Son De Mojito
BEST OF - 2004.01 - Acabar mal
02 - Adelita
03 - Revolucion 2004 feat. Bïonik
04 - No Me Digas feat. El Senor Duny
05 - Poetas
06 - Viva La Felicitad
07 - Long Time feat. Bïonik
08 - Seremos (feat. Amadou & Mariam)
09 - Jumpi
10 - Nada Tiene Final feat. Tanya Stephens
11 - Amor Pa' Mi
12 - Stop Da War feat. Bïonik & Hector Caramelo
13 - Hoy e Voy
14 - Gigante
15 - Fais Passer Le Son
16 - La Cancion De Pinata feat. La Capitana
17 - Camino De La Vida feat. La Capitana
+ DVD bonus (voir rubrique DVD)
CONEXION LATINA (single) - 2000.01 - Amor Pa Mi Latin Soul Remix
02 - Latinos Underground
03 - Mamaye
04 - Amor Pa Mi Latin Soul Remix Instrumental
05 - Latinos Underground Instrumental
REVOLUCION (single) - 2004.Revolucion 2004 (Radio Edit)
Documentaire 'La Semilla Escondida'www.sergentgarcia.comwww.myspace.com/sgtogarcia