May 19, 2012, 01:40:40

Author Topic: Ska, punk, ska-punk - rasprava  (Read 2368 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Smack!

• rudeboy
  • Hero Member
  • *
  • nema hejta za okus od grejpa
    • View Profile
    • www.klubkulture.org
Ska, punk, ska-punk - rasprava
« on: December 22, 2007, 12:01:56 »

problem tzv. "ska-punka" je taj što ta muzika ima veze sa ska muzikom otprilike isto koliko i cijeli opus zdravka ?oli?a. zbog termina "ska" u terminu "ska-punk" ljudi misle da ska tako nekako zvu?i. nekima se ta muzika svidi i oni kažu da im se svi?a ska. nekima se ne svidi i oni kažu da je ska sranje.
malo ko zapravo do?e do don drummonda.
malo ljudi zapravo ?uje kako ska uop?e zvu?i, a ima neku formiranu sliku o njemu. 

A koji je to onda PRAVI ska, bez primjesa ostalih žanrova, tko su predstavnici, kako zvu?i taj PRAVI ska? Obrazuj masu. :)
« Last Edit: December 24, 2007, 13:44:26 by Oskar »

Offline Oskar

• Administrator
  • Hero Member
  • Last train to Skaville
    • View Profile
Re: Ska, punk, ska-punk - rasprava
« Reply #1 on: December 23, 2007, 21:18:25 »
problem tzv. "ska-punka" je taj što ta muzika ima veze sa ska muzikom otprilike isto koliko i cijeli opus zdravka ?oli?a. zbog termina "ska" u terminu "ska-punk" ljudi misle da ska tako nekako zvu?i. nekima se ta muzika svidi i oni kažu da im se svi?a ska. nekima se ne svidi i oni kažu da je ska sranje.

Slazem se da je tzv. ska-punk djubre, ali cini mi se da ti negiras da se ska i punk uopce mogu "zamjesati" zajedno... ili se varam? Ako da, koji su po tebi bendovi koji uspjesno kombiniraju ska sa punkom?

jebiga, ska ima to neke prokletstvo koje vu?e za sobom. sve je to po?elo još krajem sedamdesetih kada su 2-tone bendovi probali svirati ska i nije im baš pošlo za rukom, ali su razvili neki svoj stil i postali plantarno popularni i svi su mislili da oni sviraju ska.

Da, 2-tone, hehehe, meni nikad nije dobro legao, ali moras priznati da su upravo oni izolirali ska ritam i ucinili ga okosnicom odnosno pretpostavkom daljeg razvitka ska muzike.

još jedan stereotip je da je ska po difoltu vesela glazba. kad ti ljudi kažu: "ma to je super, ono ?ista pozitiva, veselica" meni do?e da povratim.

Upravo tako.

Offline dondilion

• rudeboy
  • Full Member
  • *
    • View Profile
« Reply #2 on: December 24, 2007, 09:15:09 »

malo ko zapravo do?e do don drummonda.
malo ljudi zapravo ?uje kako ska uop?e zvu?i, a ima neku formiranu sliku o njemu. 

A koji je to onda PRAVI ska, bez primjesa ostalih žanrova, tko su predstavnici, kako zvu?i taj PRAVI ska? Obrazuj
masu. :)
pa piše ti gore.
po?ni sa don drummondom, ako ti se svidi, dalje ?e sve i?i ko po loju.

istina je teško je na?i ska stvar u kojoj se ne?e ?uti primjese ostalih žanrova. ustvari, ne bih rekao primjese više kao utjecaji. svi valjda znaju kako je ska nastao kao ?ušpajz mnogih glazbenih pravaca, a i velika ve?ina stvari snimljena u tzv. "ska razdoblju" su bile obrade ili kra?e ve? poznatih tema. tako se ?esto može ?uti kako neka pjesma vu?e na r&b, ili neka pjesma ima više swing filing, ili latin ili mento ili štatijaznam...

no iako je nastao pod raznim utjecajima ska se ve? po?etkom 60ih definirao kao jedinstven ritam. i ako tražiš pravi ska to je ritam, a ne žanr. ili ga ritam sekcija svira ili ne.
a što se sve može na?i u cd-shopu pod rubrikom ska, to je ve? druga pri?a.

http://www.youtube.com/watch?v=Hh_5VnbcSQU

« Last Edit: December 24, 2007, 10:14:08 by dondilion »

Offline dondilion

• rudeboy
  • Full Member
  • *
    • View Profile
« Reply #3 on: December 24, 2007, 10:12:56 »

Slazem se da je tzv. ska-punk djubre, ali cini mi se da ti negiras da se ska i punk uopce mogu "zamjesati" zajedno... ili se varam? Ako da, koji su po tebi bendovi koji uspjesno kombiniraju ska sa punkom?

nisam rekao da je ska-punk ?ubre, jebiga to je stvar osobnog ukusa. samo sa rekao da mi to nije odgovaraju?i termin i da se svašta svrstava u ska i/ili povezuje sa njim.

da li se ska i punk mogu zamješati. mislim da ne. barem ja nisam ?uo.
kada se nešto nazove ska/punk uglavnom je to mješavina: punk, 2-tone i reggae.
2-tone bi možda mogao biti ska i punk mješavina, no to bi bilo pojednostavljenje. ti su ljudi zabrijali na jamajkansku glazbu šezdesetih (ska, rocksteady, reggae) ali su je izvodili sa puno pankerske energije i novovalne svježine. zlobnici ?e re?i zato što nisu znali to odsvirati kao originatori. vjerovatno i nisu, no napravili su nešto novo i svoje i stekli, kako sam ve? rekao, planetularnu popularnost.

da li ima dobrih bendova koji nisu ska, a tamo ih trpaju. normalno da ima, no to je stvar osobnih preferenci.
od tzv. ska/punka meni su super mighty mighty bosstones, mu330, pilfers
volim i 2-tone bendove: specials, selekter, beat
i neke post 2-tone bendove: hotknives i toasters su ok
i onda one svakojake: mephiskapheles, skoidats, los skarnales
i siguran sam još hrpu drugih ...

« Last Edit: December 24, 2007, 10:55:28 by dondilion »

Offline dondilion

• rudeboy
  • Full Member
  • *
    • View Profile
« Reply #4 on: December 24, 2007, 10:29:04 »

jebiga, ska ima to neke prokletstvo koje vu?e za sobom. sve je to po?elo još krajem sedamdesetih kada su 2-tone bendovi probali svirati ska i nije im baš pošlo za rukom, ali su razvili neki svoj stil i postali plantarno popularni i svi su mislili da oni sviraju ska.

Da, 2-tone, hehehe, meni nikad nije dobro legao, ali moras priznati da su upravo oni izolirali ska ritam i ucinili ga okosnicom odnosno pretpostavkom daljeg razvitka ska muzike.

osvrnuo sam se na 2-tone i u prijašnjem citatu.
2-tone je super, imali su energiju, bijes, poruku, stil ...sve.
iz današnje perspektive je teško zamisliti koliko su ti bendovi bili popularni i koliki su imali utjecaj na svijet glazbe.
dovoljno je pogledati jugoslavensku produkciju iz 1980./81.
ja pamtim (doduše kroz maglu) gledanja emisije "niko kao ja" svakog tjedna. istoimena pjesma je bila uvodna i odjavna špica, a svi bendovi su imali kao neke kvazi spotove gdje sviraju na plejbek ispred bijele podloge.

Offline Oskar

• Administrator
  • Hero Member
  • Last train to Skaville
    • View Profile
« Reply #5 on: December 24, 2007, 13:33:37 »

nisam rekao da je ska-punk ?ubre, jebiga to je stvar osobnog ukusa. samo sa rekao da mi to nije odgovaraju?i termin i da se svašta svrstava u ska i/ili povezuje sa njim.

Ono sto sam ja mislio pod djubre su novovali us "ska-punk" bendovi koji prvi bude ska-punk asocijaciju, a djubre u smislu nevjestog ubacivanja trube na Green Day dionice uz pripadajucu pederastu liriku odnosno vokal. To ja zovem pussy punk, pussy ska-punk. Cak je i izraz "emo" prebrutalan za ono sto oni proizvode. Naravno, to govorim iz svog ugla. Nek ljudi (teenager-i) uzivaju u tome koliko god mogu.
Dobar ska-punk postoji, a on se, po meni, najbolje da cuti kod mnogih japanskih bendova. Doduse, ne znam di bi strpao npr. ARTS-e koje bi jednostavno nazvao "zestoki ska". Onda npr. Cameleonsi, Los Furios ili pak Buck'o'nine.

Offline Oskar

• Administrator
  • Hero Member
  • Last train to Skaville
    • View Profile
« Reply #6 on: January 17, 2008, 21:12:30 »
Imam u nedjelju Reel Big Fish i Streetlight Manifesto.
Bil isao il ne bi... pitanje je sad. ;D
Ma kad bi i htio, ne bi mogao jer je RASPRODANO.
Normalno kad su po skolama prodavali ulaznice. ;D
US pussy ska-punk. 

Offline minđuša

• rudeboy
  • Jr. Member
  • *
    • View Profile
« Reply #7 on: September 05, 2008, 19:04:35 »

Ono sto sam ja mislio pod djubre su novovali us "ska-punk" bendovi koji prvi bude ska-punk asocijaciju, a djubre u smislu nevjestog ubacivanja trube na Green Day dionice uz pripadajucu pederastu liriku odnosno vokal. To ja zovem pussy punk, pussy ska-punk. Cak je i izraz "emo" prebrutalan za ono sto oni proizvode. Naravno, to govorim iz svog ugla. Nek ljudi (teenager-i) uzivaju u tome koliko god mogu.
Dobar ska-punk postoji, a on se, po meni, najbolje da cuti kod mnogih japanskih bendova. Doduse, ne znam di bi strpao npr. ARTS-e koje bi jednostavno nazvao "zestoki ska". Onda npr. Cameleonsi, Los Furios ili pak Buck'o'nine.

No respect...mislim da ste si culi...to bi se lijepo dalo svrstat u ska-punk

Offline koora

• rudeboy
  • Sr. Member
  • *
  • fight the power
    • View Profile
« Reply #8 on: September 07, 2008, 12:12:32 »
koji puritanci na temi :) i koji ladicari :)
Quote from: Oskar
Nije bitan samo ska toliko. Bitno je da se ti dobro osjecas dok pjevas.
Vazno je da dobro prasite, a na vasu mjuzu mozete puno toga dobroga nakalemiti.
Jesus is my friend