May 19, 2012, 01:45:36

Author Topic: Liberator  (Read 1358 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Oskar

• Administrator
  • Hero Member
  • Last train to Skaville
    • View Profile
Liberator
« on: January 06, 2008, 13:59:19 »

1994. na krajnjem jugu Svedske, tocnije u trecem po velicini gradu Malmö-u, bend imena Liberator pali i zari. Pokusavali su unijeti back-beat u glazbu i lokalnu scenu, svirajuci obrade Beata, Madnessa, Specialsa itd. Iako su se deklarirali kao party bend i kao takvi ne pokazivali prevelike ambicije, demo je snimljen i poslan na adresu razlicitih labela. Nesto kasnije band je osigurao aranzman sa Burning Heart Records ciji je interes i ljubav za ska muzikom ucinio label svjesnim ekspanzije, do tada ne postojece, svedske scene i nadolaska bendova kao Liberator, Chickenpox, Stiff Breeze, Tic Tox itd. Burning Heart nudi Liberatoru pjesmu na  "One Step Ahead" CD-single kompilaciji i od tada nadalje Liberator i Burning Heart postaju tim odlucan u namjeri da uzburka naciju davajuci im zdravu dozu novonastale Swe-Tone ska ludnice.

Tri godine kasnije Liberator je svedski najpoznatiji... a mozda cak i jedan od najboljih evropskih novih ska izvodjaca. Za to vrijeme su izdali jedan album ("This is" 1996), 2 EP-a ("Freedom fighters" 1995 i "Carefully blended" 1997) i jedan single ("Tell me, Tell- me" 1996) koji su ucinili bend vrlo snaznim i omiljenim. Kako na ploci, tako i uzivo zracili su nevjerojatnom snagom i freneticnoscu sto im je donjelo mnostvo poklonika. Ubrzo su stekli i naziv svedskih ska godfathers-a te bili uzor i inspiracija mnogim mladim bendovima. Time su presudno utjecali na formiranje svedske ska scene koja svojom zivotnoscu ni dan danas ne posustaje.

Ozujak 1998, Liberatorov album "Worldwide Delivery" je u prodaji. Najveci fanovi, ali i svi ostali bijahu spremni da se zagriju uz party ritmove ovih Nordijskih rudies-a dospjelim "shaken & stirred" koktelom sa mnogo vise dubine, zrelosti i varijacija nego prvijenac. Album je etablirao Liberator u cijelome svijetu i isto tako je izdan u SAD-u od Epitapha.

1999. Nakon iscrpljujuce '98. sa obimnim tourom iza sebe (preko 100 nastupa u 14 zemalja), Liberator je poceo pripremati materijal za treci album. Liberator je takodjer svirao na nekim festivalima tijekom ljeta (izmedju ostalog Roskilde i Malmöfestivalen). U prosincu, band ulazi u The End Studio zajedno sa producentom Kalle Kåksom ne bi li snimili svoj treci album... "Too Much Of Everything".

Petog lipnja 2000. izdan je "Too Much Of Everything". Liberator se u svom glazbenom izricaju okrenuo vise rock zvuku i generalno vise rock'n'roll pristupu. Album sadrzi 11 pjesmi, od zestokih rock himni "Rocker's Revolution", "Louder Than Words", "Better Days" i "Too Much Of Everything" do gorko-slatkih balada kao "Love Strikes Rarely" i "21st Anniversary". Vise tradicionalni ska zvuk je zastupljen u "Once You Start", dok je novi temelj predstavljen sa iritantnom, lako pamtljivom pjesmom "Lucky Idiot", Chris Isaakovom baladom "Cutback" i gospelom zacinjenom "Get Yourself Together". Moze se osjetiti da je bend inspiriran mnogim razlicitim grupama kao sto su Blur, Thin Lizzy, Toots & the Maytals, Rocket From the Crypt i Devo te da je band smrtno ozbiljan u vezi svoje muzike i Liberatorog nacina zivota.

2001. Burning Heart izdaje “Soundchecks 95-00”.
Vjesto odabran miks od ranih pocetaka iz 1995. do 2000.
Jedan za drugim grubi "rude & nasty" rani materijal, sa finim popom pomijesanim pjesmama i odlicnim tekstovima koji se ne oslanjaju samo na pozadinski ritam. Ukljucujuci mnostvo pjesama koje su bile ucestali radio hitovi i himne plesnih podija. 19 pjesama sacinjava ovaj prekrasan "singles & more so far” album.

2003. je izdan Are You Liberated? sa kojim prezentiraju potpuno novi swe-pop sound i time u potpunosti zagadjuju inspirativno vrelo koje ih je i dovelo na vrhove na kojima su mogli jos dugi niz godina komotno uzivati.

Ali, raspadose se i Liberatorsi, a raspadu je kumovao, cini mi se, kao i kod mnogih drugih "izdajnika" prelazak na drugaciji beat. I neka su kad pljuju u bunar iz kojeg su se krijepili... a i mi zajedno sa njima.

Postava:
vokal: Robert Ylipää
bas: Rodrigo Lopez
gitara: Daniel Mattison
bubanj: Johan Holmberg
klavijatura: Erik Wesser
trombon: Peter Andersson
saksofon: Andreas Sjörgen

Diskografija:

Freedom Fighters
1996 Burningheart Records

1. Goverment Spies
2. Natural Component Of Tears
3. Handyman
4. Mob Sez Murder
5. Freedom Fighter Dub

This Is...
1997 Burningheart Records

1. Rooster
2. A lifetime of todays
3. Jekylling & Hydeing
4. Tell me tell me
5. Black belts in hate
6. Almost a man
7. Ruder than you
8. Kingston Town
9. New Girls
10. Dummy
11. Lazy bones
12. Imaginary Mary
13. Flee
14. Liberator

Tell Me, Tell Me

1. Tell Me Tell Me
2. Doctor Johnson
3. Handyman (Live)
4. Liberator (Live)

Carefully Blended

1. Girls I've Had
2. The End
3. Youth Of Today
4. Waste Of Time
5. The World's Finest War

Worldwide Delivery
1998 Burningheart Records

1. Back In Standard Gravtiy
2. Mr Wright
3. Sinking
4. Christina
5. Wrong Side Of Town
6. Kick De Bucket
7. Dance If You Want To
8. Your Way
9. Motor Animal
10. Will There Be Someone?
11. Angel Of Death
12. Hot Pot
13. Crying
14. Thunder And Lightning

Kick De Bucket
1998 Burning Heart Records

1. Kick De Bucket
2. Teethy BJ
3. Does Your Mother Know

Christina
1998 Burningheart Records

1. Christina (Singelversion)
2. Good Old Days
3. There Will Be Someone
4. Christina (Albumversion)

Too Much Of Everything
2000 Burningheart Records

1. Everybody Wants It All
2. Better Days
3. Boy & Girl Routine
4. Once You Start (You Can't Stop)
5. Lucky Idiot
6. 21 st Anniversary
7. Rocker's Revolution
8. Louder Than Words
9. Cutback (Will Hit Back)
10. Get Yourself Together
11. Love Strikes Back

The Singles Collection
2000 Vinyl Only Records

1. Government Spies
2. Natural Component Of Tears
3. Handyman
4. Mob Sez Murder
5. Lorraine
6. Film Full Of Gore
7. Dr Johnson
8. Teethy BJ
9. Girls I’ve Had
10. The End
11. Youth Of Today
12. Waste Of Time
13. The World's Finest War
14. Good Old Days
15. There Will Be Someone

Everybody Wants It All
2000 Burning Heart Records

1. Everybody wants it all
2. Heatwave
3. It hurts so good

Soundchecks 95-00
2001 Burningheart Records

1. Government spies
2. Natural component of tears
3. Handyman
4. Mob sez murder
5. Lorraine
6. Film full of gore
7. Dr Johnson
8. Girls I've had
9. The end
10. Youth of today
11. Waste of time
12. The world's finest war
13. Does your mother know
14. Christina
15. Good old days (were bad)
16. Nervous breakdown
17. Hurts so good
18. Malmö FF

Are You Liberated?
2003 National

1. 24
2. Ignorance is a bliss
3. Consequence of you
4. happy man
5. Special friend
6. Won't go away
7. Working poor
8. Can't let go
9. You came along
10. Kamikaze k

My Space
« Last Edit: January 06, 2008, 14:00:58 by Oskar »

Offline AresIV

• Moderator
  • Hero Member
    • View Profile
Re: Liberator
« Reply #1 on: February 03, 2009, 23:09:12 »
Heh, nisan ni vidija ovaj topic :)

Cool! O?e oni na skaville? *blinkblink* :)
"Apolitičan sigurno nisam, a apolitični ljudi niti ne postoje (to je samo izgovor za ustaše :))." by Pressure Drop

Offline Oskar

• Administrator
  • Hero Member
  • Last train to Skaville
    • View Profile
Re: Liberator
« Reply #2 on: February 03, 2009, 23:21:07 »
Ne smijem reci. ;D