February 09, 2012, 11:24:32

Author Topic: The Skatalites i Void Union  (Read 1023 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Pressure Drop

• rudeboy
  • Full Member
  • *
  • Pussy price gone up
    • View Profile
The Skatalites i Void Union
« on: October 12, 2010, 23:03:19 »
17.11.2010.

Gala Hala, Metelkova
Ljubljana

http://www.galahala.com/ (skorlaj do dole)

------

The Skatalites
Kingston, Jamajka; ska-reggae
www.skatalites.com

+Void Union (člani The Toasters in Westbound Train)
Boston, ZDA; ska-jazz-reggae
www.myspace.com/thevoidunion

Ska, Rocksteady, Reggae - vse se je začelo z The Skatalites!

Ustanovitelji ska glasbe se zbrani pod imenom The Skatalites prvič pojavijo ob izidu albuma Ska Authentic leta 1964, čeprav začnejo Tommy McCook, Rolando Alphonso, Lloyd Brevett, Lloyd Knibb, Lester Sterling, Don Drummond, Jah Jerry Haynes, Jackie Mittoo, Johnny Moore in Jackie Opel igrati skupaj že leta 1955, ko so se v Kingstonu začela razvijati glasbena produkcija. Ska Authentic so posneli v legendarnem Studio One in začeli koncertirati po Jamajki kot "the creators of ska".

Pol leta po izidu albuma se kompozicija pozavnista Dona Drummonda "Man In The Street" uvrsti na angleško lestvico Top 10, kar je leta 1967 uspelo tudi njegovi ska priredbi naslovne skladbe filma The Guns Of Navarone. Don Drummond je do leta 1965 napisal vsaj 200 skladb, ko so ga 1. januarja zaradi umora svojega dekleta zaprli in kasneje tudi obsodili. V zaporu je umrl 4 leta kasneje.
Avgusta 1965 so The Skatalites odigrali svoj zadnji koncert in razpadli v dve super skupini: Rolando Alphonso and the Soul vendors in Tommy McCook and the Supersonics.

The Skatalites se ponovno zberejo leta 1983, ko nastopijo na Reggae Sunsplash festivalu v Montego Bayu. Po nastopu sledijo številne ponudbe za nastope širom Jamajke in v tujini. Med leti 1985 in 1988 se vsi preselijo v ZDA, kjer kontinuirano delujejo vse do danes. Prvo evropsko turnejo odigrajo šele leta 1992, v Sloveniji pa smo jih prvič lahko občudovali leta 2007, ko so nastopili na Njoki festivalu v Ajdovščini.
Edine tri preživele člane originalne zasedbe (Lloyd Knibb, Doreen Shaffer in Lester "Ska" Sterling) danes na koncertih spremljajo še Cedric "Im" Brooks, Andrae Murchison, Devon James, Alexis Rivera Falu, Kevin Batchelor in Val Douglas, skupaj pa ponujajo nepozabno potovanje v zgodovino jamajške glasbe.

Kot predskupina se bodo v Ljubljani predstavili še bostonski Void Union, katerih člani sestavljajo jedro aktualnih zasedb The Toasters in Westbound Train.

Vstopnina: €18 (predprodaja) / €20 (REZERVACIJE) / €22 (na dan koncerta)
I say when it drops, oh you gonna feel it
Know that you were doing wrong.
http://troubleinthetown.blogspot.com/

Offline Pressure Drop

• rudeboy
  • Full Member
  • *
  • Pussy price gone up
    • View Profile
Re: The Skatalites i Void Union
« Reply #1 on: October 19, 2010, 21:11:18 »

Offline minđuša

• rudeboy
  • Jr. Member
  • *
    • View Profile
« Reply #2 on: October 25, 2010, 12:50:54 »
The Skatalites

Pannonia Allstars Ska Orchestra

Tuesday 16 November 2010 at 9:00pm

West- Balkan / www.west-balkan.com

http://www.west-balkan.com/index.php?option=com_eventlist&view=details&id=107:pannonia-allstar-ska-orchestra-the-skatalites&Itemid=53

"Ulaz: unaprijed £ 39oo, 45oo Ft spot" kaže gugl translejt

Offline Pressure Drop

• rudeboy
  • Full Member
  • *
  • Pussy price gone up
    • View Profile
« Reply #3 on: October 26, 2010, 02:15:11 »
I to je fešta  :)
Šteta što ne dolaze u HRV... nije valjda vrag da u Sloveniji ima više skakavaca nego u HRV?  ???

Offline Smack!

• Moderator
  • Hero Member
  • nema hejta za okus od grejpa
    • View Profile
    • www.klubkulture.org
« Reply #4 on: October 26, 2010, 13:12:31 »
slovenci mogu platit, to je stvar  :'(

Offline Pressure Drop

• rudeboy
  • Full Member
  • *
  • Pussy price gone up
    • View Profile
« Reply #5 on: October 27, 2010, 01:52:19 »
A jebiga znam da je to stvar... al opet zar neki mainstream booking nema u interesu Skatalites dofurat u RH? Ma zapravo i ja sam budala... boli njih K ;) jedino bi Bob Marleya dofurali i to je to... jebem ti taka život

Offline Smack!

• Moderator
  • Hero Member
    • View Profile
    • www.klubkulture.org
« Reply #6 on: October 27, 2010, 14:06:47 »
čekaj da skaville još malo naraste  :)

Offline dondilion

• rudeboy
  • Full Member
  • *
    • View Profile
« Reply #7 on: October 27, 2010, 15:23:42 »
zar neki mainstream booking nema u interesu Skatalites dofurat u RH?
pa bili su barem dva puta kod nas.
al' dobro kaže smack, stvar je da to u ljubljani košta 20 eura i da će minimalno 200 karata prodat, vjerovatno i dosta više od toga. pa računaj.
kod nas promotori uglavnom muku muče da se pokriju. stave premalu cijenu upada da ljudi dođu, ali onda im opet ljudi ne dođu pa su uglavnom su na gubitku, ako nemaju neki drugi oblik sufinanciranja. ljudi nemaju para, a valjda ih i ne zanima baš previše. pričam o ovakvoj muzici koju mi tu slušamo i sličnim stvarima koje baš i nisu nešto popularne.
normalno ima stvari koje prolaze.

Offline Smack!

• Moderator
  • Hero Member
    • View Profile
    • www.klubkulture.org
« Reply #8 on: October 28, 2010, 00:49:47 »
prolazi puno vise ska&punk đir bendova pogotovo ako imaju crven background (talco, offenders i to) pošto imamo punk scenu koja prilazi ska mjuzi.. i to im je prvo na listi. bendova koji su žestoki ili ispunjavaju punk ideale.

a stvarno ima rijetkih ljubitelja koji bi dosli na skatalites (cije ime bi i privuklo nesto vise ljudi ajde) ili na moon invaderse/carorolegianse/theupsessionse koje sam htio dovest u HR, pa nije bilo interesa na ovim prostorima, a pogotovo jer bi trebalo ici preko tjedna..

tako da.. cekajte zimski skaville, bit ce svega ponesto.

Offline Pressure Drop

• rudeboy
  • Full Member
  • *
  • Pussy price gone up
    • View Profile
« Reply #9 on: October 29, 2010, 15:28:16 »
da primjetio sam i ja da ska-pank bolje prolazi (pogotovo ako su komunjare), tj. da je to jedino što prolazi... i baš, ko za sam vrag, ja to ne volim slušat, ok izuzev Skoidatsa (naravno mislim na ovo pank, nikako na crveno, al opet oni mogu biti i ska-jazz kad žele  :D). Evo zadnji ska koncert na kojem sam bio u ZG je bio onaj od mladih-antifa na kojem je svirao RedSka.

no, da sjebano je što na ove stvari ljudi ne bi došli. izgleda da malo drugačiji (i bolje! praviji!) ska i nema tolko poklonika (npr. sada mučim muku da skupim ekipu na ove skatalitese.. al bit će  :D)

a što se tiče organiziranja koncerata mogu samo reć da posve razumijem sve što govoriš... ja sam u ovu priču uskočio iz jedne druge muzički dijamentralno suprotne ;D (hint: Merzbow :P) no jednako tako... za hrvate "opskurne" pa znam kako je teško bilo napraviti neki gig kad osim tebe još 10 ljudi u Hrvatskoj brije na to... no, neka... zato je super što radiš skaville pa možeš u to svašta ubaciti... malo za gomilu i keš, a malo za uho i srce ;)

Offline Pressure Drop

• rudeboy
  • Full Member
  • *
  • Pussy price gone up
    • View Profile
« Reply #10 on: November 18, 2010, 17:43:30 »
Super bilo. Void Union je baš dobar bio... malo original ska, a malo rocksteadya, obrade Derrick Morgana itd.
The Valkyrians totalna ekspozija energije... šibaju obrade, pjevač skužio da sam u ekstazi pa stalno gura mikrofon... nižu se i obrade Rankin Fullstop, 54-46... i za kraj Hooligans (tada je lik skočio u publiku gdje smo bili mi iz ZG, pa smo urlali i plesali).... kasnije smo se skompali s njima :)
The Skatalites duhovni i fizički orgazam.... nirvana... train to Zion :D :D super svirka, nekima malo bile duge solaže, al meni predovro... trans... svirali i A Message to You Rudie i Simmer Down... kasnije im se saksofonist i trubač iz Void Uniona se pridružili....