May 19, 2012, 01:59:25

Author Topic: Japan SKA  (Read 2861 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Oskar

• Administrator
  • Hero Member
  • Last train to Skaville
    • View Profile
Japan SKA
« on: March 14, 2008, 12:22:11 »

Japanci. Heh... Vjerujem da nema kulturne ili kakve druge zapadne tekovine koju Japanci nisu apsorbirali i ucinili je jos kvalitetnijom od originala. Slicna stvar je i sa glazbom. Napose ska glazbom. Postoji vec duzi niz godina u Japanu citav spektar ska izvodjaca. Lutajuci japan-ska bespucem nailazio sam najraznovrsnije bendove i utjecaje. Od traditionala, rocksteady-a, 2-tona do ska-punka. Ono sto me je najugodnije iznenadilo je da im ponajvise lezi neo-traditional i klasican, moderni ska. Sama specificnost tzv. J-Ska-a lezi u ponesto zescem zvuku i brzem ritmu pa ga se cesto svrstava i u treci ska val odnosno ska-punk. Po mome misljenju brzi/zestoki japanski ska se itekako razlikuje kako od US, tako i od japanskog pop-pusy-ska-punk-a pa bih bio oprezan, ako bi se povlacile neke paralele ili radile neke usporedbe. Posebno je to jasno kod nasih Japanaca koji kada izaberu neki stil, cvrsto ga se drze i vrlo ga je lako precizno definirati. Ovdje mozda lezi i glavni nedostatak J-Ska koji bi se mogao okarakterizirati i kao nedostatak inventivnosti. No, samo na oko/uho, jer je inventivnost itekako prisutna, doduse, unutar zadanih stilskih odrednica. Rjedje je zamjetno iskakanje odnosno kombiniranje stilova. Reggae ili raggu, na primjer, skoro da i nisam cuo ukombinirane u skladbe japanskih ska majstora. No, kako ce to netko vidjeti nedostatkom, neko upravo suprotno, prednoscu.
Evo par recenica koje sam uspio naci na netu:

Iako mnogo manje popularan od J-popa, J-rocka, ili elektronike, ska je itekako prisutan u Japanu. Izranjajuci prije citave dekade sa prethodnicama poput Ska-Flames i Tokyo Ska Paradise Orchestra, japanska ska scena je 1997. postigla strahovitu popularnost (reflektirajuci jednaku ska eksploziju u USA) koja je nazalost brzo zamrla. Kako bilo, mnogi japanski ska bandovi nastavljaju sa radom uprkos nedostatku mainstream podrske. The Determinations, The Side Burns i Blue Beat Players su japanski ska bandovi popularni medju fanovima zanra.

U Japanu, oba, J-ska i traditional Jamaican ska uzivaju popularnost. Clanak u Jamaica Observer citirao je japanskog dilera muzikom:
Ska je vrlo velik u Japanu. Samo u mome gradu imamo 5 velikih bandova. Upravo smo imali nastup Prince Bustera ovdje. Japanci vole ska... zapravo, oni vole svaki glazbeni period sa Jamajke.

J-pop autoritet napomenuo je kako:
neki vide slicnosti izmedju visoko stiliziranog skanking dance stila povezanog sa ska muzikom i japanskog "bon odori" plesa sa festivala. Ska muzika i ska-punk su dugo bili najomiljeniji u Japanu i danas je bezbroj japanskih ska i ska-punk bandova. I reggae syncopirani ritmovi odjekuju u ritmovima muzike Okinawe - cak toliko da Okinawa muziku ponekad nazivaju i japanskim reggae-om.
Iako je J-ska scena centralizirana u Tokyo-u, postoje pokreti i u manjim gradovima i sredinama poput Kisarazu u Chiba provinciji.

Dok neki izvori distanciraju J-ska od J-popa, drugi ih poistovjecuju. Dok je ta klasifikacija u suprotnosti sa cinjenicom da se ska i punk u svijetu rijetko, ako i ikad, svrstavaju pod pop muziku, ipak je u skladu sa praksom da se u Japanu pojam J-pop uzima kao sveobuhvatan te da se pod njime objedinjuju i J-rock i J-urban i elektronika, a koji cesto odudaraju od popa kakvim ga definiraju u Europi i Americi.

Smatrati J-ska kao podvrstu J-popa mozda je smisleno za bandove smatrane J-ska izvodjacima, a koji izdaju pjesme tipicnog pop prizvuka. Ponekad se to zanrovsko rastezanje desava unutar jedne jedine pjesme. Na primjer, Snail Ramp (tipicni ska-punk band iz Tokya) ima pjesmu Hotaru no hikari. Najvecim djelom to je ska-punk verzija Auld Lang Syne pjesme sa japanskim tekstovima. Dijelovi pjesme, kako bilo, odudaraju od ove muzicke forme i umjesto toga imaju prizvuk kakvog se ne bi postidjeli ni mnogi boy bandovi.
Prema "tupoj" shemi Tower Records kuce iz Tokya, sav J-ska je klasificiran kao hardcore. Cak i onaj koji ishodiste svome zvuku nalazi u jamaikanskoj muzici sezdesetih.

Navesti cu nekoliko japanskih ska bandova koje sam imao priliku poslusati:

Tokyo Ska Paradise Orchestra
ARTS (Authentic Rocksteady Traditional Ska) - iako daleko od autenticnog roksteady-a, meni najdrazi japanski band
Summer Jamboree - mnogo dobri rocksteady/soul
Cool Wise Man - odlican traditional
Rollings - 2-tone
Determinations - uz ARTS-e, najbolji
Doberman - mnogo dobar
Potshot - ska-punk
Gelugugu - ska-punk - brzo i zestoko, ali zanimljivo
Kemuri - mnogima omiljeni, meni nesto slabiji (ska/punk)
Miceteeth - dobri
Oi-Skall Mates - dobri
Ore Ska Band - pop-ska
Silver Sonics - odlicni ska/rocksteady
Tsuyoshi Kawakami & his Moodmakers - do jaja rocksteady/soul
Rude Bones - ska-punk
Rude Pressures - traditional
Blue Beat Players - fini traditional
Ska Flames - klasici - ska
Ska Ska Club
Domino 88 - ska + 70.soul/swing
Dallax - ska-punk na japanski

... i tako dalje.

Offline Oskar

• Administrator
  • Hero Member
  • Last train to Skaville
    • View Profile
Re: Japan SKA
« Reply #1 on: March 14, 2008, 12:48:14 »

Ore Ska Band 

Dallax

Oi-Skall Mates

Ska Ska Club

Rico Rodriguez & The Ska Flames

Offline Oskar

• Administrator
  • Hero Member
  • Last train to Skaville
    • View Profile

Offline Ajrish

• rudeboy
  • Sr. Member
  • *
  • gusar
    • View Profile
« Reply #3 on: March 15, 2008, 13:22:03 »
meni su jebeni ovi oi skall mates, al brate izgledaju ko zadnji harisoni  ;D

Offline Oskar

• Administrator
  • Hero Member
  • Last train to Skaville
    • View Profile
« Reply #4 on: November 14, 2008, 21:49:43 »
Mule Train

Bas sam nabavio zadnji album Step Out i mogu samo reci da paraju dupe.
Odlican skazz traditional itd. Onako kako samo Japanci to znaju.

1. Devil's Shack
2. 17-25 -Chatty Chatty Mouth-
3. Gimmi A Line
4. Bredren
5. Lady Bird
6. Land's End
7. Camel Walk
8. Gulf Stream
9. Carib Fever
10. Tails Of Skink
11. Almost Like Being In Love
12. Balkan Blue
13. Heavy Spear

http://www.muletrain.net/

Offline minđuša

• rudeboy
  • Jr. Member
  • *
    • View Profile
« Reply #5 on: November 16, 2008, 13:10:18 »
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=1000859092&MyToken=69a9a033-24dd-4046-a340-28e984ef83fb

evo link od majspejsa Tokyo Ska zine-a  imaju popis bendova japanskih pa da ja ne kopiram tu, koga zanima neka tamo pogleda

Offline minđuša

• rudeboy
  • Jr. Member
  • *
    • View Profile
« Reply #6 on: March 20, 2009, 17:28:09 »