Glavno pitanje koje se name?e kada se susretnemo sa ovim podžanrom glasi: spada li svaki ska sa španjolskog govornog podru?ja u latin ska? Odgovora na to pitanje baš i nema jer se ovom tematikom, ne znam, da li i tko bavi. Ostaje nam da se orjentiramo prema brojnim latin ska ili ska latino kompilacijama na kojima, ?esto puta, možemo nai?i na grupe koje po ni?emu ne mogu spadati pod "plemeniti" nazivnik latin ska. Izrazito zamjetno prisustvo punk ritmova, na uštrb predivne latino melodike, ?ini sastavlja?e takvih kompilacija neznalicama i amaterima. Njima je o?ito jedini kriterij španjolski jezik koji se provla?i kroz, trubama siromašne, kompozicije. Sli?na stvar je i sa two tone bendovima iz Španjolske i Amerike Latine koji izrazito ritmi?ki brit pop-ska osamdesetih, oboga?uju jedino španjolskom lirikom, ali, iz ne znam kojeg razloga, i takve bendove trpaju pod latin ska. Dakako da latin ska ne mora isklju?ivo sadrzavati i latino ritmove vec je ?esto puta dovoljno da posjeduje latin "touch", a on se ponajviše osje?a kroz sam stil pjevanja. Drugo pitanje koje se name?e je... ?ini li fuzija bas svih latinoameri?kih plesova i glazbenih smjerova sa ska... latin ska? I gdje je granica iza koje zalazimo u ?aroban svijet mestiza u kojem nema kriterija? Moj bi odgovor ležao pak u tre?em pitanju, a ono traži odgovor kroz omjer prisutnosti ska i latino ritmova u samoj skladbi. Tako da, ako u jednoj pjesmi nalazimo npr. omjer 50:50 cumbie i ska, ili pak više u korist ska, možemo govoriti o latin ska. Isto bi vrijedilo i za salsu, mambo, calypso, cubanisimo ili pak klasi?an latino. Iako, kod pojedinih podvrsta možemo u?initi i dalju razvedbu na npr. calypso ska, skalsu ili salsku itd. Ako se pak radi o još bogatijoj fuziji, gdje je zastupljeno više žanrova plus eventualno reggae ili ragga, trebali bismo ocijeniti koji ritam odnosno koja dinamika prevladava ne bismo li odgonetnuli radi li se o latin ska ili pak latin reggae. Svi ostali "hibridi", u kojima je ska ritam sekundaran i ?esto jedva prepoznatljiv te nad njim prevladava afro-latin utjecaj, svrstat ?emo u mestizo. Naravno, sve ovo uzmite uvjetno jer je ipak teško rukovoditi se samo ovim kriterijima ?ega i sam budem svjestan prilikom davanja ocjene.
Stoga, predlažem da si skinete dvije Latin ska kompilacije koje sam sastavio od najrazli?itijih bendova iz Amerika i Europe. Trudio sam se da budu razli?iti bendovi odnosno da se ne ponavljaju. Ovo nije sve, pa se nadam da ?u sastaviti još koju kompilaciju u kojoj bi predstavio još neke bendove kojima nije glavna namjera svirati, isklju?ivo, latin ska, ali ga imaju u brojnim pjesmama. Isto tako, zamjetan je utjecaj latino ritmova kod mnogih ska umjetnika, npr. Rusije, Njema?ke, Francuske, Gr?ke, Tajlanda itd, na njihovu kreaciju sto nam mnogo govori o popularnosti ovoga zvuka worldwide.Various Artists - Latin Ska (Oskar)01.
Coffee Makers - Sabado en la noche
02.
Agave Bimba - Tú necesitas
03.
Dr. Krapula - Libre
04.
Inspector - Isla Jamaica
05.
La Burkina - Calavera
06.
Panteón Rococó - Dime
07.
Señor Antipirina - Dale Una Razon
08.
Skabeche Riber Band - Circus mundi
09.
Skuba - Aqui Se Faz, Aqui Se Paga
10.
Sombrero Club - Cada vez que baja el sol
11.
Sva-ters - Rumba d amore
Various Artists - Latin Ska 2 (Oskar)01.
Los Fabulosos Cadillacs - V Centenario
02.
La Pulqueria - Gitano
03.
Los de Abajo - War 4 Peace
04.
Goulamas' K - Ninos perdidos
05.
Agraviats - Cuba
06.
King Chango - Latin ska
07.